Sunday, March 27, 2016

UÇAKTAKİ PENCERELER...



Bir çok defa uçak yolculuğu yaptım. Pencere kenarındaki yolculardan bir kaçı dışında pencerelerini kapatanlara da rastlamadım. Ayrıca kabin görevlileri de, yolculuğun başlarında yaptıkları bilgilendirmede pencerelerin kapatılmaması gerektiğini duyururlar. Fakat bu talebin sebeplerini açıklamazlar.

Yakın zamanda rastladığım bir yazıda uçak yolcularından pencerelerin kapatılmamasını talep etme sebebini okudum. Oldukça ilginçti.

Pilotlar uçağın ön tarafında görev yapmaktadırlar ve teknoloji ne kadar gelişmiş de olsa, uçağın her yerini görememekteler. Kabin görevlileri de sürekli olarak görevleri kapsamında bir takım işlerle meşgul olduklarından onların da sıklıkla pencerelerden dışarı bakma imkânları olmamakta. Dolayısıyla yolculara sebebini anlatmasalar da, aslında pilotlar pencere kenarında oturan yolcuları uçuş güvenliği konusunda görevlendirmektedirler. Uçağın dış cephesinin her hangi bir kısmında bir sorun çıkması hâlinde pencere kenarında oturmakta olan bir çok yolcudan  birisinin veya bir kaçının sorunu görme ihtimali çok yüksektir. Yolcuların bu konuda açıkça bilgilendirilmemeleri de anlaşılır bir durumdur.

Bu olay, insanın insana doğrudan veya dolaylı olarak ufuk açabildiği konusunda ilginç bir örnek. İnsan göremediği bir şeyi başkaları görebilir. Konu uçakta pencere önünde oturan yolcuların pilotlardan daha zekî veya akıllı veya mantıklı insanlar olmaları değil. Konu, uçağın gövdesine farklı açılardan bakabilmeleridir. Aslında yolcuların önemli bir kısmı da, bunun ihtiyaç duyulduğu zaman ne kadar önemli olabildiğini de, ihtiyaö anına kadar bilmezler de.

Başkalarının bakış açılarına ihtiyacımız var. Başka insanlara kulak vermenin veya özellikle onlardan tavsiyeler almanın, onlardan daha az zekî olmakla ilgisi yoktur. Onların farklı bir bakış açısı vardır, olaylara bizim nazarımızın ihata edemediği-kapsayamadığı bir açıdan bakarlar. Bu önemli bir zenginliktir.

Kendimizi kaliteli insanlarla çevrelemek ve onların bakış açılarına ve fikirlerine açık olmak, hayatımıza yeni pencereler açmak gibi. Bir yandan da kaliteli kitaplar, kaliteli filmler, tiyator eserleri de, hayatımızı çevreleyen farklı pencerelerden bakan insanların deneyimlerini bize ulaştırırlar.

Hayat içinde hiç kimse kendisine yetmez. Başkalarının bakış açılarına, fikirlerine de ihtiyacımız var.
------------------
------------------
----------------

No comments: